Totalt:
BRA – Barns rätt som anhöriga
Stiftelsen Allmänna Barnhuset startade 2011 ett utvecklingsarbete med namnet BRA – Barns rätt som anhöriga. Vi erbjuder utbildningar i BRA-samtal – en modell för att säkerställa att anhöriga barn får komma till tals och få sina rättigheter tillgodosedda.
Vad är BRA-samtal?
BRA-samtal är en modell utformad för att stödja personal inom kommuner, landsting/regioner och idéburna organisationer i hur de kan gå tillväga för att uppmärksamma anhöriga barns rätt till information, råd och stöd.
Film som beskriver BRA
BRA-samtal för barn och unga mellan 7–18 år
Målgrupp är barn 7–18 år som har en förälder eller annan vuxen omsorgsperson
- med missbruks- eller spelproblem,
- med psykisk sjukdom,
- med psykisk- eller intellektuell funktionsnedsättning,
- med en allvarlig fysisk sjukdom/skada,
- som avlidit.
Utgångspunkt för utvecklingsarbetet är barnets rättigheter enligt hälso- och sjukvårdslagen, socialtjänstlagen och FN:s konvention om barnets rättigheter. Ledstjärna för utvecklingsarbetet är att se barnet som subjekt och aktör med rätt att få uttrycka sitt eget behov av information och stöd.
Syfte att öka barnets delaktighet
BRA-samtal är utformade för att stödja personal inom kommuner, landsting/regioner och idéburna organisationer i hur de kan gå tillväga när de pratar med föräldrar och barn för att uppmärksamma barnens rätt till information, råd och stöd. Syftet är att öka barnets delaktighet och handlingsutrymme. På lång sikt är målsättningen att stärka barn och ungas utveckling och att förebygga psykisk och fysisk ohälsa.
Barn har rätt till
- Information
- Råd och stöd
- Att må bra
- Skola, fritid och vila
- Att uttrycka sina åsikter och bli lyssnade på
Utveckling av BRA-samtal för yngre barn
Med stöd från Arvsfonden kommer Stiftelsen Allmänna Barnhuset utveckla modellen BRA, Barns rätt som anhöriga för yngre barn. Målet är att ta fram samtalsverktyg för BRA-samtal anpassat för barn i åldern 3-6 år.
Läs mer om projektet BRA-samtal för yngre barn
Utbildningar inom BRA
Vi arrangerar dels utbildning i BRA-samtal (två heldagar), dels en ledarutbildning som är en vidareutbildning för att bli utbildare i den egna verksamheten/regionen.
Upplägg
Utbildningen genomförs under två heldagar med 4-6 veckors mellanrum. Undervisningsformen är föreläsningar, dialog, övningar och rollspel. Aktuella utbildningar finns i fliken Konferenser & Utbildningar.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till personal från hälso- och sjukvård, kommunal och ideell verksamhet som har de vuxna/föräldrarna som målgrupp. Utbildningen riktar sig också till personal som i sitt arbete har kontakt med barn och ungdomar som kuratorer, specialpedagoger och familjebehandlare.
Beställ eller boka plats på utbildning
Utbildning i BRA-samtal kan beställas för grupper på max 24 personer och genomförs då lokalt i samarbete med beställaren. Öppna utbildningar i BRA-samtal arrangeras också i Stockholm ca två gånger om året, där ni bokar enskilda platser.
Se aktuella utbildningar i BRA-samtal i fliken Konferenser & Utbildningar
Information om uppdragsutbildning i BRA-samtal 2020 (pdf)
Ledarutbildning för BRA-samtal
Skaffa egna utbildare i regionen genom vår ledarutbildning. Skicka en intresseanmälan till asa.l.mattsson@allmannabarnhuset.se.
En ledarutbildning är planerad till hösten 2020. Information kommer snart!
Regioner med utbildare
Alla regionerna har egna utbildare. Det finns i dagsläget ca 35 personer i Sverige med kompetens att utbilda i BRA-samtal. För att få information om regionala utbildare kontakta oss.
Utbildad personal i BRA-samtal finns i:
- Halland
- Jämtland/Härjedalen
- Jönköping
- Kronoberg
- Norrbotten
- Skåne
- Stockholm
Publikationer och material
Nedan har vi samlat det material som finns kring BRA – Barns rätt som anhöriga.
Filmklipp från konferens på UR Play
På UR Play kan du ta del av konferensen från 2019 som handlade om barns rätt som anhöriga och anordnades av Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Under konferensen hölls presentationer av Åsa Lundström Mattsson, Maria Eriksson, Therese Jarland, Karin Fängström, Susanna Alakoski m.fl.
Rapport om användning av BRA-samtal
Rapporten Användning av BRA – Barns rätt som anhöriga redovisar resultat från en utvärdering av implementering och användning av BRA-samtal. Ansvarig forskare och författare är Maria Eriksson, professor i socialt arbete vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.
Läs rapporten här: Eriksson, M 2018: Användning av BRA – Barns sätt som anhöriga (pdf)
Utbildningsmaterial: Guide för BRA-samtal
Guide för BRA samtal är ett utbildningsmaterial som innehåller en vägledning för samtal med anhöriga barn och deras föräldrar. BRA Guiden går endast att skaffa i samband med utbildning.
Antologi: Barns rätt som anhöriga – om att göra barn delaktiga
Antologin Barns rätt som anhöriga – om att göra barn delaktiga innehåller fördjupande artiklar som berör ämnesområdet och starten av utvecklingsarbetet BRA. Antologin kan beställas på vår hemsida.
För dig som är utbildad i BRA-samtal
Länk till materialsida (lösenordsskyddad)
Frågor och kontakt
Åsa Lundström Mattsson
Handläggare, Stiftelsen Allmänna Barnhuset
Telefon: 073-533 25 53
E-post: asa.l.mattsson@allmannabarnhuset.se
BRA – Barns Rätt som Anhöriga är varumärkesregistrerat sedan 2016-03-17