Webbinarium: Lansering av rapporten Det gäller en av fyra

Digital lansering av rapporten Det gäller en av fyra

Onsdagen den 15 juni 10:00 – 11:45 bjuder Stiftelsen Allmänna Barnhuset in till ett webbinarium där vi presenterar den nya populärvetenskapliga rapporten om ungdomars sexualitet, utsatthet för sexuella övergrepp, sexuell exploatering och sexuell exponering via digitala medier. Rapporten Det gäller en av fyra är den populärvetenskapliga versionen av forskningsrapporten Unga, sex och internet efter #metoo (2021).

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har med hjälp av forskare från Marie Cederschiöld högskola haft möjligheten att fråga ett representativt urval av drygt 3 000 gymnasieelever om deras erfarenheter av sexuella övergrepp och sexuell exploatering under uppväxten. Resultaten bygger på vad eleverna själva valt att berätta. Eftersom samma frågor ställts vid flera undersökningar går det att jämföra svaren med tidigare år. Det ger oss en unik möjlighet att dra slutsatser, att generalisera och att svara på frågor.
I rapporten framgår det att sexuella övergrepp mot barn har ökat i Sverige sedan den senaste undersökningen som gjordes 2014. Då var det var femte, idag är det var fjärde barn som säger att den varit utsatt för sexuellt övergrepp någon gång under uppväxten. Mer än var tredje flicka har varit utsatt.

Under webbinariet lägger vi fokus på tre olika delar från rapporten:
• Försämringar som oroar, bakgrund, fakta och statistik om sexuella övergrepp.
• Vart får barn och unga information om sexuella övergrepp? Vart söker de stöd och hur kan det stödet bli mer tillgängligt och bättre?
• Hur arbetar vi framåt? Samverkan mellan instanser och samarbete med barn och ungdomar.

I webbinariet medverkar reflektörer från utvalda myndigheter och organisationer som delar med sig av sin expertis och sina tankar om försämringarna och vad som kan och bör göras framöver.

Registrering
Att delta är kostnadsfritt, webbinariet hålls via zoom webinar. Länk till registrering hittar du här

Mer information
Rapporten Unga, sex och internet efter #metoo

Pressmeddelande Var fjärde 18-åring har varit utsatt för sexuella övergrepp (30 augusti 2021)

Medverkande i webbinariet:
• Cecilia Sjölander, generalsekreterare Stiftelsen Allmänna Barnhuset
• Carl Göran Svedin, professor Marie Cederschiöld högskola
• Linda Jonsson, universitetslektor Marie Cederschiöld högskola
• Åsa Landberg, doktorand Marie Cederschiöld högskola och sakkunnig Stiftelsen Allmänna Barnhuset
• Reflektörer från utvalda myndigheter och organisationer