Barnhuset i Almedalen

Vi vill skapa goda förutsättningar för kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och bidra till att utveckla barnrättsområdet. Under Almedalsveckan kan du diskutera, lyssna och delta i seminarier om barn- och ungdomsfrågor på Barnrättstorget. Varmt välkomna!

När: Måndag den 4 juli klockan 08:00 till fredag den 8 juli klockan 13:00.

Var: Gotlands konstmuseum på S:t Hansgatan 21 i Visby.

Barnrättstorget bjuder på spännande seminarier från morgon till kväll. Vi får lyssna på – och diskutera med – bland andra Barn- och Elevombudet, Folkhälsomyndigheten, Maskrosbarn och Adoptionscentrum.

Stiftelsen Allmänna Barnhuset arrangerar fyra egna seminarier under Almedalsveckan varav tre hålls på Barnrättstorget och ett på Biograf Roxy. Vi är även medarrangör tillsammans med Barnombudsmannen till fem panelsamtal som hålls i tältet på Barnrättstorget.

Nytt på Barnrättstorget i år är att vi har seminarier på två olika ställen. Dels de större seminarierna inomhus i Gotlands konstmuseums lokaler, dels kortare seminarier på 20 minuter i Barnrättstorgets tält på konstmuseets gård.

I tältet kommer UR att hålla Rätt att tala, vett att lyssna – Retorikmatchen i Almedalen. I Retorikmatchen tävlar barn mot representanter från våra riksdagspartier om vilka som håller de bästa hyllningstalen. Vilka är begripligast i Almedalen – barn eller politiker?

Ett par andra exempel på ”tältseminarium” är panelsamtalen Barnkonventionen som lag och Går det att stoppa allt våld mot barn.

Leken har en framträdande roll på Barnrättstorget i år tack vare Lekfrämjandet som har barnhörna hela veckan. Barn är välkomna (med föräldrar eller annan vuxen) för att leka!

Mer information om Barnrättstorget finns i programmet för Almedalen. För senaste nytt, besök Barnrättstorget på Facebook och håll utkik efter löpande uppdateringar i sociala medier. Hashtaggen är #barntorg.

Om Barnrättstorget

Barnrättstorget är en mötesplats och en plats för kunskapsspridning och kunskapsutbyte om barnrättsfrågor i Almedalen. Tillsammans belyser myndigheter och organisationer barnrättsfrågor ur olika perspektiv.

Barnrättstorget är öppet för alla från måndagen den 4 juli till fredagen den 8 juli och kommer att finnas på Gotlands konstmuseum på S:t Hansgatan 21.

Genom att årligen samlas på samma plats får du som besökare lättare att hitta barnrättsfrågorna i Almedalen. Under en veckas tid kommer du kunna ta del av seminarier, samtal och debattämnen, alla med barnrättsfokus.

Bakom Barnrättstorget står Barnombudsmannen tillsammans med Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Barnhusets seminarier och panelsamtal