”Med riktigt små barn ska man prata om rätten till sin egen kropp”

Vår medarbetare Åsa Landberg, psykolog och projektledare, har under den senaste tiden medverkat i bl.a. Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och Norrtelje Tidning där hon bidragit med sin kunskap om sexuella övergrepp mot barn och hur man som vuxen kan prata med barn om detta.

– Med riktigt små barn ska man prata om rätten till sin egen kropp, rätten att säga nej. Och också om att det finns mer privata områden på kroppen. Snoppen och snippan är mer privata än vad fötter, armar och ben är. Och det kan barn behöva lära sig, säger hon i intervjun med Sveriges Radio Dalarna.

Vid misstankar om övergrepp mot barn är det vanligt att föräldrar blir oroliga, men Åsa Landbergs råd är att inte visa sin oro inför barnen.
– Det är naturligt att bli nervös och rädd men det får man ge utlopp för ihop med andra vuxna, säger hon till Svenska Dagbladet.

Ett annat viktigt råd är att prata med barn om hemlisar. Att hemligheter som man mår dåligt av, som inte känns roliga eller spännande, får man alltid berätta om. Oftast är det naturligast för barn att inte berätta om obehagliga hemlisar, därför är det bra att ta upp det flera gånger.

dagsattprataom.se finns fler råd till dig som är vuxen om hur du pratar med barn om sexuella övergrepp. Webbsidan har tagits fram av Stiftelsen Allmänna Barnhuset och samlar information och fakta om sexuella övergrepp och vilket stöd som finns att få. Sidan riktar sig till både barn och vuxna. Åsa Landberg är projektledare för sidan.

Ett mål med webbsidan är att fler ska våga prata om sexuella övergrepp. Om alla, både barn och vuxna, vet med om sexuella övergrepp mot barn och vågar prata mer om det, kan övergrepp förhindras.

Dagsattprataom.se har tagits fram tillsammans med barn och unga, både barn som har blivit utsatta för övergrepp och barn som inte har blivit det.  De har fått berätta om vad de vet om sexuella övergrepp, hur de har fått information om sexuella övergrepp, vilken information de har saknat och vad de behöver.  De har också påverkat utseendet på Dagsattprataom.se, samt innehållet. De har hjälpt till att formulera råd, och bidragit med egna digitala berättelser och skrivit bloggtexter.

Här finns mer information om dagsattprataom.se

Läs artikeln med Åsa Landberg i Svenska Dagbladet

Hör intervjun med Åsa Landberg i Sveriges Radio Dalarna

Läs artikeln med Åsa Landberg i Norrtelje Tidning